Povestea unui refugiat din Basarabia se întoarce în... Basarabia. Cartea De comuniști am fugit, peste comuniști am dat va fi lansată la Cahul la finalul lunii martie, în prezența autorului, Ionuț Iamandi, de profesie jurnalist. Evenimentul va avea loc într-un cadru cultural foarte potrivit: Universitatea de Stat Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Publicată la editura Vremea cu doi ani în urmă, chiar în contextul atacării Ucrainei de către trupele rusești, cartea De comuniști am fugit, peste comuniști am dat va fi prezentată la Cahul, în data de 26 martie. Moderator va fi dl Ion Ghelețchi, iar publicul va afla cele mai interesante detalii ale poveștii chiar de la autor.

Rețineți detaliile lansării:

  • Marți, 26 martie 2024, Cahul
  • Ora 11:30
  • Universitatea de Stat Bogdan Petriceicu Hasdeu
  • Sala de lectură Grigore Vieru

Despre cartea De comuniști am fugit, peste comuniști am dat a scris un studiu introductiv Liliana Corobca. Redăm pe scurt: „În primul rând, demersul lui Ionuț Iamandi este unul inedit. Nici ficțiune, nici memorialistică, ci documente din arhiva fostei Securități. Autorul analizează fenomenul refugiaților, pornind de la un dosar de urmărire făcut de Securitate, descoperit la CNSAS. În al doilea rând, avem un autor bine pregătit, care face comparații, conexiuni istorice, paralele (unele literare, între Teodor Caravasile și Moromete al lui Marin Preda, de pildă), al cărui studiu are și un aparat critic impunător, cu toată sărăcia informațiilor la subiect.

Stilul, dinamic și alert, este adecvat subtitlului „Povestea unui refugiat din Basarabia” (povestea, nu istoria sau drama!), cu accent pe viața unui om obișnuit, cu reacții normale (sănătoase) la absurditatea unor/multor situații ale epocii. Chiar dacă personajul principal nu a fost nici repatriat, nici deportat, avem, în acest studiu introductiv, cel mai documentat text de până acum despre basarabenii refugiați.”

Cititorii basarabeni pot comanda online cartea De comuniști am fugit, peste comuniști am dat de Ionuț Iamandi, urmând s-o primească în cadrul întâlnirii cu autorul. În acest caz, transportul este gratuit. Pentru comandă, dați click AICI.

: