În perioada 14-18 noiembrie s-a desfășurat la Romexpo Târgul Internațional Gaudeamus, iar Editura Vremea a fost ca de obicei prezentă. De-a lungul a cinci zile întregi, publicul cititor și-a arătat interesul pentru noutățile editoriale ale Editurii Vremea, cele mai citite fiind de această dată cărțile pentru copii și titlurile din seria Aristocărți. Iată cele mai vândute titluri dintre noutățile perioadei:

Povestea lucrurilor de Kestutis Kasparavicius
O carte din cale afară de drăgălașă pentru cei mici, scrisă și ilustrată de un povestitor de geniu din Lituania – Kestutis Kasparavicius. Povestirile gravitează în jurul unui secret pe care copiii din întreaga lume l-au cam deslușit deja: toate lucrurile sunt vii! Cărțile, papucii, mobila, absolut tot ceea ce ne înconjoară și ne este de folos are viață! Ce gândesc, ce vorbesc între ele, ce așteptări au de la noi, oamenii, aceste lucruri este dezvăluit în paginile cărții. Ilustrațiile sunt în stil clasic, pline de același farmec intim al poveștilor spuse la gura sobei. (Printre cele mai vândute titluri pentru copii s-a regăsit și deja marele succes editorial Marea Unire pentru cei mici de Filip-Lucian Iorga și Ana Iorga, cu ilustrații de Octav Ungureanu.)


Alchimistul. Amintiri cu și despre Dinu Lipatti, ediție îngrijită de Fabian Anton
Acest titlu a fost îndelung așteptat de cititorii Editurii Vremea, fiind dedicat memoriei muzicianului și omului Dinu Lipatti. Cartea cuprinde recenzii ale aparițiilor sale pe marile scene muzicale naționale și internaționale, urmărind firul devenirii sale de la debut până la ultimul concert. De asemenea, se regăsesc și pagini în care atenția se apleacă asupra omului Dinu Lipatti, pe cât de talentat, pe atât de modest și nobil sufletește. Nu puteau lipsi nici ilustrațiile: fotografii inedite cu Dinu Lipatti în toate ipostazele descrise de texte – copil, compozitor, prieten, soț și… om. (Cartea Chipuri de lumină la Mănăstirea Văratec, avându-l ca editor tot pe Fabian Anton, s-a numărat printre titlurile preferate ale cititorilor Vremea.)


Homo Sovieticus de Alexandr Zinoviev
Cine nu a auzit de această celebră carte? Plină de un umor mușcător, scrisă sub forma unei geniale demonstrații de satiră, cartea Homo Sovieticus este și azi în măsură să stârnească indignare, dar și admirație deplină din partea celor care înțeleg rândurile citite. Homo Sovieticus este despre câteva tipologii umane pe care cu toții le cunoaștem prea bine – comuniști „fugiți” în Occident numai pentru a-i scoate la iveală minusurile și a-l învinge din interior.


Pagini de jurnal, W.S. Culbertson și A.M. Owsley
Un inedit jurnal interbelic, scris de doi diplomați americani detașați în România. Dotați cu un fin spirit de observație, cei doi reușesc să surprindă exact realitățile românești din urmă cu circa 100 de ani, evocând cu acest prilej nu doar figuri marcante ale vieții politice (de la Regina Maria până la I.G. Duca) ci și portrete ale românilor obișnuiți, fie ei din lumea aristocrației bucureștene, fie din lumea rurală. (În aceeași linie a jurnalelor interbelice se înscrie și titlul Jurnalul Generalului Gheorghe Athanasescu, aghiotantul Reginei Maria și un foarte bun cunoscător al culiselor politice regale).


Amintirea unei mari iubiri de Dan Stanca
În ce privește cartea de ficțiune, seria de autor Dan Stanca a fost una dintre surprizele plăcute pe care Editura Vremea le-a oferit cititorilor săi cu ocazia Târgului Gaudeamus. Titlurile Amintirea unei mari iubiri și Darul lacrimilor s-au vândut onorabil, încadrându-se în categoria romanelor de dragoste pline de patimă, din perspectiva personajelor real conturate.


Lectură plăcută!