Editura Vremea și Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită la o seară absolut specială: lansarea cărții „Colecționarul”, de Andre Deloqué și Natalia Semenova! Joi, 24 octombrie, ora 19:00!
„Colecționarul” spune povestea fascinantă a lui Serghei Șciukin, cel care a lăsat Rusiei o impresionantă colecție de pictură, în special pictură impresionistă. Cu atât mai interesant este de citit această poveste a colecționarului de artă cu cât vorbim despre un om de afaceri mai degrabă decât despre un om de artă și despre tablouri nici măcar controversate la momentul achiziționării lor, ci mai degrabă despre picturi de-a dreptul hulite. Van Gogh, Gauguin, Matisse, Cézanne, Monet, Renoir, Degas și alții au primit o șansa din partea lui Serghei Șciukin pe baza unui fler destul de greu de înțeles, o șansă atunci când arta lor nu era considerată… artă.

 

Cartea expune povestea întregii familii Șciukin, a lui Serghei și a fraților lui, a mariajului și copiilor săi, dar și povestea întâlnirilor celebre – spre exemplu, cu Henri Matisse. Colecția de pictură Șciukin a împodobit interioarele Palatului Trubețkoi, înainte de a cădea totuși în mâna bolșevicilor. Europa a descoperit-o cu uimire zeci de ani mai târziu, iar astăzi reprezintă una dintre comorile cele mai de preț ale Rusiei. De fapt, ale omenirii întregi.
Atmosfera Rusiei de altădată și atmosfera Parisului artistic se îmbină minunat în această carte de colecție, care ne arată că atunci când marile spirite, indiferent de sferă, se întâlnesc posteritatea are întotdeauna de câștigat.
Vă așteptăm deci la o seară specială, dedicată nu numai cărții, cât mai ales unei minunate atmosfere de altădată. Invitați speciali sunt Teodor Baconschi și Simona Preda. Evenimentul va fi moderat cu farmec de Silvia Colfescu, de la Editura Vremea.