Coșul meu
Total 0,00 lei
 x 

Cosul de cumparaturi e gol

Total 0,00 lei

Pe sub nucii Mitropoliei. O istorie a Străzii Principatele Unite

Disponibilitate: În stoc

49,00 lei
44,10 lei

"Strada Principatele Unite se găsește în apropierea Pieței Unirii, la poalele Dealului Mitropoliei. Este una din arterele principale ale unui vechi cartier care reușește încă să își păstreze câte ceva din liniștea patriarhală a unui București ce pare astăzi din ce în ce mai desuet. Pentru trecătorul neinițiat venit dinspre miezul orașului, care poate a pornit la pas undeva pe Calea Victoriei sau Bulevar­dul Magheru, a răzbit prin forfota cosmopolită a vechiului centru comercial și a traversat anevoie jungla de oameni și automobile pe care o numim Piața Unirii, a intra pe străzi precum Bibescu Vodă, Sfânta Ecaterina sau Ienăchiță Văcărescu înseamnă a intra într‑o altă lume. (...)

În strada Principatele Unite și mai departe, spre Parcul Carol, trecătorul atent la detalii va observa că se găsește și într‑un alt timp al urbanului. Centrul pro­priu‑zis al Bucureștilor este dominat de clădiri înalte și masive din perioada interbelică sau din anii comunismului, cu excepția rezer­vației din zona Lipscani unde se conservă cel mai vechi fond de clădiri al metropolei dâm­bovițene Însă cartierul Dealului Mitropoliei trăiește dintotdeauna în alt ritm, mult mai puțin supus înnoirilor, deși nu cunoaște vreo protecție reală la care legislația patrimoniului teoretic l‑ar îndrep­tăți. Rezultatul, pentru care strada Principatele Unite oferă cel mai bun exemplu, este un peisaj urban pestriț și stratificat. Un peisaj în care locuințele în stil neoromânesc din anii 1920 sunt împrăștiate generos printre eclecticele case‑vagon din Belle Époque, iar vene­rabile construcții din vremea Regulamentului Organic, sau și mai vechi, încă supraviețuiesc în liniște la umbra mini‑blocurilor inter­belice cu ornamente Art Déco.

Această remarcabilă stratificare a vârstelor într‑un singur cartier și chiar pe o singură arteră a fost motivația, punctul de început și motorul cercetării mele despre strada Principatele Unite."

Autorul

 

 

Pagini: 226
Format: 17 x 24 cm
An apariție: 2022
ISBN: 978-606-081-123-7

Contact: 021.335.81.31

Comenzi telefonice

Luni - Vineri: 09:00 - 16:00

Program de lucru cu publicul

Livrare gratuită Poşta Română

Pentru comenzile de peste 200 RON

Modalităţi de plată

Card bancar, ramburs, numerar

Contact

Fii la curent cu ultimele noutăţi! Abonează-te la newsletter.