În labirintul cărților

În labirintul cărților

Pagini: 192

Format: 13x20

An aparitie: 2017

ISBN: 978-973-645-834-7


 
Pret in librarii:
25,00 lei (TVA inclusa)
Pret la comanda online:
22,50 lei (TVA inclusa)
 
disponibil Adauga in cos
 
În labirintul cărților

Doamna Mihaela Albu propune acum cititorilor volumul al treilea din seria În labirintul cărților, structurat în trei capitole: I. În călătorie. Printre oameni și cărți, prin timp și spații; II. Literatura subiectivă – oglindă a literaturii de ficțiune; III. Oameni și locuri sub „urgia istoriei”. Observ de la bun început, ca și în cărțile anterioare, organizarea metodică, riguroasă, academică a materialului, încât toate capătă o structură organică. Altfel spus, ne aflăm în fața unei cărți și nu în a unei „culegeri” de studii și eseuri, cum ar putea să ne sugereze titlul. Imaginea exilului nu lipsește nici din acest op, prezentă, de astă dată, sub specia homo viator și a și a condiției a ceea ce Mircea Eliade a numit „teroarea istoriei”.

Elementul unificator este unul eminescian: memoria arheică. De altfel, nu întâmplător călătoria autoarei trece și prin basmul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, basm analizat sau invocat de Eminescu în câteva articole, poetul descifrând în destinul lui Făt-Frumos arheul românilor, cel cu puterea de a se smulge din Valea Uitării, rememorând istoria, locurile, oamenii succedați în sute de ani și uitați, eroul întorcându-se la casa părintească, la reintrarea în arheitate. Asta, în definitiv, este și călătoria doamnei Mihaela Albu prin labirintul cărților, păstrătoare de memorie.

Inevitabil, ne aflăm în fața unei călătorii inițiatice. De aceea, se și întoarce în urmă cu mii de ani, la arhetipul călătorului inițiatic, Ghilgameș, pornind însă de la un moto desprins din poezia unuia dintre marii noștri exilați, Horia Stamatu, căutător și el al patriei arhetipale pierdute: „Patria ta călătorule/ e tot ce se dezvăluie/ ochilor tăi mereu căutători/ și adevăr e tot ce se vede/ cu ochii întregii ființe// De unde am venit?// Din noaptea durerii fără capăt/ Se ridică roiuri de stele/ Și-mi luminează calea/ În lumea de aici/ Icoana celeilalte.” Firesc, așadar, ca ultimul capitol să stea, de asemenea, sub semnul „urgiei istoriei”, aceeași la Ghilgameș și Enkidu, dar și la Vintilă Horia, Vasile Posteucă, Petre Ștefănucă, Anton Golopenția sau Constantin Eretescu.

Theodor CODREANU

 

 

n-labirintul-c--r--ilor

Ultimele vanzari

Cele mai vandute