În perioada 20 iulie - 16 august 2018, echipa Editurii Vremea este în concediu. Comenzile on-line primite în această perioadă vor fi livrate începând cu 17 august, în ordinea primirii lor.

Momentul prielnic. 1855

Momentul prielnic. 1855

Pagini: 128

Format: 13 x 20 cm

An aparitie: 2016

ISBN: 978-973-645-784-5


 
Pret in librarii:
20,00 lei (TVA inclusa)
Pret la comanda online:
18,00 lei (TVA inclusa)
 
disponibil Adauga in cos
 
Momentul prielnic. 1855

După succesul primei sale cărți, Europeana, o trăsnită și extrem de strălucită istorie a secolului XX (...), Patrik Ouředník s-a impus la 50 de ani ca un scriitor pe cât de original, pe atât de talentat.

Cu Momentul prielnic, 1855, Ouředník ne aruncă, de data aceasta, în miezul utopiilor libertariene ale secolului al XIX-lea.

Această fabulă nostimă și acerbă se deschide astfel prin scrisoarea unui anarhist care, după studii de filozofie în Europa, povestește cum a întemeiat în Brazilia o comunitate experimentală unde trebuia să înflorească societatea perfectă. în teorie, un proiect grandios. Printre foarte judicioasele sale principii: să redea femeilor de urgență libertatea. „Dacă aș putea scăpa omenirea de una singură dintre calamitățile sale, lăcustele, religia, holera, ciuma, proprietatea privată, războaiele, guvernele, parlamentele sau cei care vor să deștepte națiunile, aș alege căsătoria – izvor de sclavie, de ipocrizie și de prostie”, exclamă povestitorul. O promisiune frumoasă, care, după cum bănuim, nu va rezista câtuși de puțin în practică. Foarte repede, într-adevăr, o serie de boli binecunoscute se vor abate asupra „coloniei Fraternitas”: suspen­darea libertăților, gelozia, spionajul, alcoolismul, furturile etc. Mânuind cu mână de maestru același umor devastator ca și în Europeana, autorul descrie ca urmare modul în care camarazii și camaradele din acest oraș ideal vor recrea încet, încet, ansamblul conformismelor și prejudecăților societății pe care o resping.

 

Alexandra Laignel-Lavastine

Le Monde

 

Din ce cauză moare un vis? Între altele, din absența deciziilor. Fie că vine de la un bărbat, de la o femeie sau de la o comunitate, utopia are nevoie să urmeze o direcție. Neglijența precedă indiferența, apoi, scrie povestitorul, „boli binecunoscute se abătură ca o ciumă asupra coloniei: restricționarea libertăților, spionajul, invidia și gelozia, lipsa de respect față de femei, furturile și în cele din urmă omorul.” Fraternitas se risipește, părăsită de membrii ei care îi preferă alte comunități, mai marcate de religie sau de gustul pentru profit.

 

Norbert Czarny
La Quinzaine littéraire

 

 

După Europeana, o scurtă istorie a secolului XX, iată o altă satiră a lui Ouředník, scriitor ceh exilat la Paris. Anarhia și surorile ei utopice sunt în centrul acestei povestiri epistolare în stil (francez) delicios de Voltairian.

 

Eric Loret

Libération

 

Patrik Ouředník

Prozator, eseist şi traducător de origine cehă (născut în 1957 la Praga), Patrik Ouředník s-a stabilit la Paris din anul 1984. În activitatea lui literară îmbină interesul pentru lingvistică, teorie literară şi traduceri cu propriile sale opere. Este deţinător a 12 premii internaţionale şi 6 nominalizări.


momentul-prielnic.-1855

Ultimele vanzari

Cele mai vandute