Marea frescă a Ateneului Român

Marea frescă a Ateneului Român

Pagini: 0

Format: 25,5 x 16,5 cm

An aparitie: 2016

ISBN: 973-978-645-765-4


 
 
nedisponibil
 
Marea frescă a Ateneului Român

Pliantul conține, pe lângă un cuvânt al acad. Mugur Isărescu și o introducere, imaginea desfașurată a Marii Fresce a Ateneului Român, operă a pictorului Costin Petrescu, sub fiecare secvență fiind explicată scena respectivă.

Imaginea desfașurată se întinde pe circa 3m.


„Povestea Marii Fresce își are izvorul în vremea construcției Palatului Ateneului Român, începută în 1886 și finalizată în 1888. În martie 1889, când s-a deschis sala cea mare, publicului i-a atras atenția o suprafață liberă, de pe peretele circular, lungă de peste 75 metri, pe care trona inscripția: „Loc rezervat pentru marea frescă ce va reprezenta fazele principale ale Istoriei Românilor”. Vis ce va fi împlinit după o jumătate de veac.

Îmi place ideea acestui „timp de așteptare”, de o jumătate de veac, stimulată de glasul tainic al prevestirii unui eveniment viitor, care să întregească măreția frescei. Ca și încrederea că, atunci când va fi momentul, va fi găsit și „meșterul care s-o zugrăvească”. Și într-adevăr, a venit clipa istorică a desăvârșirii procesului de formare a statului național unitar român, la 1 decembrie 1918. Iar pictorul avea să fie un membru al Ateneului: maestrul Costin Petrescu.”

 

Academician Mugur Isărescu


marea-fresc---a-ateneului-rom--n

Ultimele vanzari

Cele mai vandute