Ea

Ea

Pagini: 144

Format: 13 x 20 cm

An aparitie: 2016

ISBN: 978-973-645-743-2


 
Pret in librarii:
15,00 lei (TVA inclusa)
Pret la comanda online:
13,50 lei (TVA inclusa)
 
disponibil Adauga in cos
 
Ea

Prefață de Radu-Ilarion Munteanu


„Un roman bazat pe o poveste de dragoste. Care‑i sunt şansele într‑o lume literară amestecată, multiformă, nu chiar polifonică totuşi? Două ar fi condiţiile elementare: substanţa umană şi o inserare semnificativă în context real. EA (superb titlu, lapidar la extrem, cuprinzător, şocant chiar) are ambele ingrediente. Povestea de dragoste are vibraţie, emoţionează, e credibilă. Iar contextul e fericit ales. Centrul de greutate al poveştii cade în ultimele săptămâni ale Primăverii de la Praga şi o scurtă perioadă după sugrumarea acesteia. Din perspectiva unei aproape jumătăţi de veac, imaginea de fundal a acestei penultime crize de sistem imperial, înainte de momentul Gdansk‑Solidarność, e vie, privită prin ochii şi emoţiile unor tineri.

Dar povestea de dragoste a acestor tineri întrucâtva complementari, din urmă cu jumătate de secol, deşi perenă și prezentă, în direct şi subteran, nu e decât cadrul temei şi mizei. Ca în orice proză autentică, eroul, narator la persoana întâi, evoluează permanent, găsindu‑şi identitatea și destinul, de la tânărul aproape superficial din primele rânduri la senectul de azi, împăcat cu sine și cu insuportabila uşurătate a existenţei.

Principala calitate a romanului e faptul că autorul îl sileşte pe erou să opteze. Şi fiecare opţiune, în momente critice, îl împinge pe drumul maturizării. E momentul să admitem că nu putem trece peste identitatea onomastică dintre autor şi eroul său. Dar ipotezele asupra unor elemente biografice trebuie lăsate la îndemâna cititorilor de toate vârstele și de toate condiţiile. Ceea ce contează e că autorul îşi construieşte eroul, ca de altfel toate personajele, cu mână sigură şi cu simţ literar benefic.

Zugrăvirea a patru medii prin care eroul îşi parcurge periplul e iarăşi sugestivă. O scurtă secvenţă din metroul praghez sugerează sensibil atmosfera din vara lui ‘68, așa cum experienţa câtorva zile într‑un kibbutz de la începutul anilor ‘70 face cunoscută această originală realitate socială celor care n‑au întâlnit‑o. La fel, mediul secuiesc, privit cu blândă și afectuoasă ironie. Cât despre mediul establishment‑ului căruia eroul îi aparţine, tabloul e mai divers, cu personaje şi situaţii reliefate.

Scriitura e cursivă, personajele se diferenţiază și prin limbaj propriu, bine definit.”

 

Radu-Ilarion Munteanu

 

 

ea

Ultimele vanzari

Cele mai vandute