În perioada 20 iulie - 16 august 2018, echipa Editurii Vremea este în concediu. Comenzile on-line primite în această perioadă vor fi livrate începând cu 17 august, în ordinea primirii lor.

Cele două Mântulese

Cele două Mântulese

Pagini: 272

Format: 13 x 20 cm

An aparitie: 2009

ISBN: 978-973-645-363-2


 
 
nedisponibil
 
Cele două Mântulese

Andreea Răsuceanu este doctorand al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (CESI). A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și masteratul „Teoria și practica imaginii”. A publicat cronică literară și studii de specialitate în reviste precum Convorbiri literare, Viața Românească, Observator cultural, Idei în dialog, Timpul, Familia, Adevărul literar și artistic etc. A semnat traducerile mai multor cărți din limba engleză și a fost redactor la Editura Humanitas. În prezent scrie cronica de carte la revista Observator cultural. Cartea de față a fost concepută inițial ca o dublă istorie a străzii Mântuleasa: cea reală, bazată pe studiul documentelor de arhivă, și cea ficțională, pe urmele prozelor scurte ale lui Mircea Eliade.

Treptat, cele două părți ale lucrării au câștigat considerabil în dimensiune, devenind câte o carte în sine. Volumul de față dublează informația istorică cu elemente de atmosferă, studiul fiind unul de istorie a mentalităților, de sondare a moravurilor, ce mizează totodată pe amănunte de epocă, în încercarea de a recrea atmosfera de veac XVIII. Multă vreme, cine citea Pe strada Mântuleasa era mirat de banalitatea străzii bucureștene cu același nume: ficțiunea eliadescă părea a se fi iscat din nimic. Andreea Răsuceanu urmărind, dimpotrivă, istoria străzii în documente, a descoperit personaje uluitor de vii, colcăind de patimi, vise și ispite. Cartea ei răstoarnă vechiul raport dintre istorie și roman, realitate și imaginație: prima devine mai stranie decât a doua. Semnele destinelor, căutate de Mircea Eliade, au fost scrise dintotdeauna în ochii și trupurile locuitorilor străzii. Farama, unul dintre ei, a întâlnit-o pe Andreea Răsuceanu într-o după amiază pe o bancă și i-a spus povestea „celor două Mântulese”, pe care uitase s-o șoptească lui Eliade. (Sorin Alexandrescu)

 

Fragmente și recenzii pe celedouamantulese.blogspot.com.

 

cele-dou---m--ntulese

Ultimele vanzari

Cele mai vandute