În perioada 20 iulie - 16 august 2018, echipa Editurii Vremea este în concediu. Comenzile on-line primite în această perioadă vor fi livrate începând cu 17 august, în ordinea primirii lor.

Cazul Mariei Navarova

Cazul Mariei Navarova

Pagini: 272

Format: 13 x 20 cm

An aparitie: 2016

ISBN: 978-973-645-795-1


 
Pret in librarii:
34,00 lei (TVA inclusa)
Pret la comanda online:
30,60 lei (TVA inclusa)
 
disponibil Adauga in cos
 
Cazul Mariei Navarova

Povestea asistentei care i-a acordat primul ajutor lui Reinhard Heydrich,

guvernatorul de facto al Boemiei și Moraviei, ținta Operațiunii Anthropoid

 

După părerea unui filozof grec din Antichitate este adevărat că nu intrăm de două ori într-un râu. Destinul este mai puternic decât înţelepciunea. Adevărul şi dreptatea sunt surori. Dar numai unul dintre copiii lor este norocul.

A. Lustig

 

Povestea de viaţă a Mariei Navarová este caracteristică pentru epoca ei şi pentru o anumită categorie de oameni. Unii au fost puşi fără voia lor într-o situaţie în care se aflau la hotarul dintre o comportare onestă şi colaboraţionism. De pildă, funcţionarii din administraţie, economie şi alţii. Nu au putut să aleagă un „eroism” sinucigaş şi complet inutil, iar unele fapte ale lor au putut fi interpretate de „partizanii de după război”  drept un fel de colaboraţionism. De multe ori însă aceşti oameni au cedat în faţa ocupanţilor, uneori şi în faţa dorinţei de a obţine avantaje personale, trădând  astfel onoarea naţională şi cetăţenească. Este foarte greu să apreciezi când a fost vorba de un compromis inevitabil în faţa presiunii ocupanţilor în avantajul cauzei naţionale şi a concetăţenilor  afectaţi şi când a fost vorba de minciună şi colaboraţionism. Nu ştiu să stabilesc acest lucru nici în cazul Mariei Jiřina Navarová.

Erich Renner, „Cazul Mariei Navarová din Benešov”,

în Pod Blanikem, anul IX (XXXI), nr. 4

 

Trei regimuri, povestea unei femei, povestea unui avocat. Numai violenţa extraordinară a schimbărilor dramatice din secolul al XX-lea a putut crea într-un singur deceniu condiţii care să permită ca una şi aceeaşi cauză să fie judecată în trei regimuri diametral opuse şi în cadrul unor sisteme judiciare cu orientări ideologice complet diferite. Şi doar un scriitor de excepţie, cum este Arnošt Lustig, a putut să repovestească în mod literar cazul real al Mariei Navarová în aşa fel încât să fie păstrat impactul acestor schimbări dramatice asupra destinelor oamenilor. Totodată, ideea implicită şi anume că nici o schimbare de regim nu duce la schimbarea eticii prestaţiei unui avocat care a fost, este şi va rămâne una singură, ne permite să uităm pentru o clipă ideea că avocaţii nu sunt decât nişte netrebnici, aşa cum mulţi încearcă să ne convingă.

Vladimír Jirousek

 

Arnošt Lustig (21.12.1926, Praga – 26.2.2011, Praga) face parte dintre scriitorii cehi cunoscuţi în întreaga lume, creaţia sa literară incluzând peste 20 de cărţi traduse în 26 de limbi. Stilul său literar rafinat se bazează pe o experienţă de viaţă neobişnuit de bogată şi pe un destin care fără exagerare ar umple mai multe vieţi.

La vârsta de 15 ani a fost internat în ghetoul de la Terezín, iar mai târziu a fost strămutat în lagărele de concentrare de la Auschwitz şi Buchenwald. În aprilie 1945 a reuşit să fugă dintr-un tren al morţii care mergea la Dachau şi s-a ascuns la Praga, unde a participat la insurecţia din mai 1945. După război, a urmat Şcoala de Studii Politice şi Sociale, lucrând concomitent ca jurnalist; în anul 1948 a luat parte la primul conflict arabo-israelian în calitate de corespondent.

În perioada proceselor politice din anii 1950 a fost anchetat de Securitatea de stat, fiind suspectat că ar fi acordat ajutor refugiaţilor din Israel. Din 1958 a fost şeful rubricii culturale a publicaţiei săptămânale Mladý Svět, iar din 1960, scenarist al studiourilor de film Barrandov. Filmele turnate după scenariile scrise de el, ca de pildă Rugă pentru Kateřina Horovitzová, Transport din rai, Diamantele nopţii şi Dita Saxová i-au adus faimă în întreaga lume.

După invazia trupelor sovietice din august 1968, a emigrat în Statele Unite ale Americii, trecând prin şi stabilindu-se provizoriu în Italia, Israel şi Iugoslavia. În SUA a rămas peste 20 de ani şi a ţinut cursuri de literatură şi film la diferite universităţi americane. În 2003 s-a întors defintiv la Praga, unde s-a stins din viaţă.

De-a lungul timpului i-au fost acordate numeroase premii: Premiul Festivalului de Film de la Locarno, Premiul Festivalului de Film de la Monte Carlo, Premiul B´nai B´rith, National Jewish Book Award, Premiul Emmy, Publishers Weekly Award, Premiul literar internaţional Franz Kafka, nominalizare la Man Booker International Prize.În anul 2012 a fost creat Premiul Arnošt Lustig pentru curaj, omenie şi adevăr, care va fi acordat în fiecare an personalităţii care va întruni valorile pe care le-a personificat Arnošt Lustig.

 

 

 

 

 

 

cazul-mariei-navarova

Ultimele vanzari

Cele mai vandute